Bemutatkozás

Dr. Ijjas Flóra vagyok, önismereti tanácsadó és jógatanár. Két kisgyermek anyukája.

11 év saját élményű önismeret és 5 év segítői tapasztalat van mögöttem.

Segítői munkám fókusza a másik ember elfogadása, megtartása, valamint a fejlődésben való támogatása.

TANULMÁNYAIM

2016 – Társadalomtudományok doktora (PhD), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

2015 – Jóga tanár, Integratív Pszichoterápiás Egyesület

2013 – Integratív hipnoterapeuta módszerspecifikus képzés, Integratív Pszichoterápiás Egyesület

2013- Pszichológia képzés (folyamatban) Pécsi Tudományegyetem, Károli Gáspár Református Egyetem

2012 – Pszichodráma asszisztensPszichodráma Egyesület

2012 – Fejlődéslélektan és Pszichopatológia képzés, Integratív Pszichoterápiás Egyesület

2008 – Okleveles közgazdász (MSC), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

 

MUNKÁSSÁGOM

2014 – Önismereti tanácsadás

2013 – Jóga tanítás

2013 – Egyetemi tanársegédBME

2007-2010 – ElőadóIntegrál Akadémia

 

Miért tartom fontosnak a tudatos önismereti munkát?

Úgy gondolom, hogy emberi lényként Lelkünk van, amely testet formál.  A személyiségünk is hasonló módon formálódik körénk a hozott anyag és a minket érő hatások függvényében. Valamennyiünket érnek nehézségek, sőt akár traumatikus élmények az életben. (Például nehéz megszületés, túl korai elválasztás, szeretett személy elvesztése, megszégyenülés, kiközösítettség, szerelmi csalódás, munkahely elvesztése, válás, súlyos betegség.)

Ezen hatások minél kevesebb lelki sérüléssel járó feldolgozásához jó, ha akkor és ott kapunk valamilyen fajta lelki támaszt, de érdemes legalább a későbbiekben segítséget kérni a megterhelő események utólagos feldolgozáshoz. A természeti népek, az ősi kultúrák mind-mind segítséget nyújtottak ilyen helyzetekben az egyén számára például sámánok személyében.

Sajnos ma Magyarországon nincs még igazán kultúrája a lelki segítségkérésnek, így pedig a tudattalanban szunnyadó nehézségek például szomatikus tünetek, függőség, depresszió, vagy akár családok széthullásának formájában fokozzák a szenvedést társadalmunkban.

Kihez érdemes fordulni?

Meggyőződésem, hogy az emberi létben való fejlődéshez reflexív kapcsolat szükséges és bizonyos helyzetekben mindenki számára fontos lenne igénybe venni ennek egy speciális formáját: a terápiás jellegű kapcsolatot. Ilyenkor a lelki segítő tiszta tükröt próbál tartani, hogy az egyén abban minél inkább felismerhesse Önvalóját és megtalálja a számára legmegfelelőbb válaszokat.

Ahhoz, hogy ez a tükör minél tisztább lehessen, a tanácsadónak folyamatos önvizsgálatra van szüksége, hogy személyiségének szilánkjai minél kevésbé csorbítsák a kliens képét.

Éppen ezért én is fontosnak tartom saját önismereti munkámat, illetve a tanácsadói munkámhoz kért szupervíziós segítséget. Utóbbi esetben egy másik segítő (ideális esetben egy pszichoterapeuta, esetemben dr. Daubner Béla) illetve segítők is ránéznek egy-egy kliensem esetére és tanácsaikkal, ötleteikkel támogatnak.

Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek Álmodni képes.

(Hamlet, I.5.)